За Нас

Местни вековни традиции и съвременен поглед

Либера естейт е малък бутиков винен проект, който носи името на богиня Либера – богинята на плодородието и свободата.

Началото на Либера естейт датира от 2013 година като тогава се произвеждат къси серии експериментални вина от различни сортове грозде.

За Нас

През 2017 година вече оформихме нашето портфолио и стартирахме на винения пазар.

Целта пред нас е да покажем истинския облик на българското вино като съчетаем местните вековни традиции и съвременния поглед на нашия екип.

Когато говорим за прословутите вина от Мелнишкия район, няма как да не споменем местните сортове, които можем да срещнем само и единствено тук – Мелник 55, Широка Мелнишка лоза, Мелник 82, Сандански мискет и керацуда. Те са и ще бъдат водещ мотив във вината на Либера естейт.

Макар и да е отминало твърде малко време оттогава, вината на Либера естейт се оттвърдиха като символ на региона с доказано качество.

Галерия

Екип

Живко Енчев

Живко Енчев
Консултант и мениджър продажби

Виж Повече

Мария Сариева
Търговски представител за гр. София

Виж Повече

Велислава Павлова

Велислава Павлова
Представител район Черноморие

Виж Повече

Лозята на Либера Естейт

Лозя

Лозята на Либера естейт

Се намират в с. Хотово, община Сандански. Селото е разположено между Сандански и Мелник в Долината на Струма като винено-географска област.

Сортовото разнообразие е изключително като най-големи масиви отглеждаме ендемитните сортове за региона – Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 82, Керацуда и Сандански мискет.

Палитрата от сортове се допълва от международни (световни) сортове като Шардоне, Мерло, Мускат, Сира и Каберне совиьон. Отскоро сме приютили и отглеждаме с много любов сортове като Каберне фран, Верментино, Асиртико, Гренаш и Мурведр, които смятаме за подходящи за отглеждане в региона.

Климатът

В Долината на Струма е под влияние на топли въздушни течения, идващи по поречието на река Струма от Бяло море. Характерен е с високи температури през лятото и мека и влажна зима.

Това е един от винарските региони с най-дълго слънцегреене в България, което е важен компонент за узряване на гроздето. Наличието на 7, обграждащи ни, планини също е фактор, който е нужен за лозята.